Meld jouw school aan

Week van de Hoop 2018

Na het succes van de Week van de Hoop in 2017, wordt er ook in 2018 een Week van de Hoop georganiseerd. Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, wil tijdens deze themaweek samen met honderdduizenden kinderen, leerkrachten en docenten uitdrukking gegeven aan wat het delen van hoop voor kinderen betekent. Samen met alle scholen in Nederland willen we laten zien wat voor mooie initiatieven er ontstaan als kinderen hoop delen in hun eigen buurt, dorp of stad. Met de Week van de Hoop creëren we zo gezamenlijk een positieve beweging in onze maatschappij. Waar we in 2017 nadachten over het thema ‘ik heb hoop’, gaan we in de Week van de Hoop 2018 heel concreet aan de slag rondom het thema ‘ik deel hoop’. Ook dit jaar zijn er weer speciaal ontwikkelde lessen en een app waarmee de leerlingen ontdekken hoe zij hoop kunnen delen in hun eigen omgeving.

Primair Onderwijs

In het primair onderwijs is dit jaar voor het eerst een speciaal HOOP lied ontwikkeld en opgenomen. De Week van de Hoop start voor deze leerlingen met een voorcampagne in november 2017, waarbij dit lied wordt gelanceerd. Leerlingen mogen in een wedstrijd hun eigen couplet voor het HOOP lied bedenken. Daarmee maken ze kans om, onder professionele begeleiding, het definitieve HOOP lied op te nemen in de studio.

In de Week van de Hoop gaan basisscholen heel concreet aan de slag om hoop zichtbaar te maken in de omgeving van hun school. Dit doen ze door op de actiedag op 21 maart 2018 een activiteit te ondernemen in een straal van 1 kilometer rondom de school. Een filmploeg trekt die dag door het land en probeert zoveel mogelijk van deze activiteiten op te nemen. Al die kilometers hoop vormen samen een enorme beweging van hoop in Nederland. Als voorbereiding op de Week van de Hoop ontvangen alle aangemelde scholen in januari de lesbrief ‘1 KM HOOP’. Daarin gaan de leerlingen op een leuke en interactieve manier op zoek naar een plek om op de actiedag hoop te delen.

In de Week van de Hoop staat Team Hoop centraal, een groep superhelden die samen bijzondere avonturen beleven. De leerlingen ontdekken dat ze allemaal superhelden in hun eigen omgeving kunnen zijn. Op alle dagen van de Week van de Hoop is er digitaal lesmateriaal beschikbaar. Het lesmateriaal is makkelijk inzetbaar en voor een groot deel digitaal via de ikhebhoop-app, die ook geschikt is voor gebruik op het digiboard.

Voortgezet Onderwijs

Ook voor het voortgezet onderwijs staat het thema ‘ik deel hoop’ centraal. Leerlingen maken kennis met twee artiesten die met hun muziek en kunst hoop delen.

Het (digitale) lesmateriaal bevat opdrachten voor verschillende vakken, waardoor de Week van de Hoop op verschillende plekken in het curriculum van de leerlingen kan worden ingezet. Deze opdrachten sluiten aan bij de verhalen van de twee artiesten. Een deel van het lesmateriaal is een wedstrijd, waarbij leerlingen worden uitgedaagd om zelf hoop te delen met kunst of muziek.